U bevindt zich hier: Info & Service Milieu  
 INFO & SERVICE
Paspoort & Visa
Verzekeringen
Gezond op reis
Wijs op reis
Zekerheden
Reisadviezen
Vakantiebeoordelingen
Milieu
Reiswinkel
Bestemmingsinfo

MILIEU

Duurzaam toerisme

Duurzaam toerisme
Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen en rekening houden met milieu, mensen, natuur en cultuur zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. De reisbranche voelt zich hierbij betrokken. ANVR reisorganisaties hebben zich in ANVR verband verplicht om voor eind 2003 een milieuprogramma met praktische maatregelen op te stellen. In dit programma beschrijven de reisorganisaties hoe zij nu en in de toekomst de zorg voor het milieu toepassen in de bedrijfsvoering en in de aan u aangeboden reizen. Ook is een daartoe opgeleide milieucoördinator actief.
Sunweb Vakanties voldoet aan de gestelde verplichtingen conform de eisen van de Stichting Milieuzorg ANVR Reisorganisatoren.

Duurzaam toerisme is niet alleen iets voor reisondernemingen. U bent als vakantieganger daarbij ook een onmisbare schakel. U kunt hierover meer lezen in de ANVR brochure en opGreen Seat

GreenSeat
biedt al enkele jaren compensatie van vliegreizen aan onder de naam 'COOL Flying'. Het is een kleine organisatie zodat ze kosten laag kunnen houden en werken samen met een netwerk van andere organisaties om alle benodigde taken uit te voeren.
GreenSeat is gevestigd in Nederland maar reizigers uit de hele wereld kunnen hun vluchten compenseren via deze website. De GreenSeat compensatiemodule is daarnaast beschikbaar voor alle luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties waar ook ter wereld.
GreenSeat is een bedrijf met een maatschappelijk doel: bomen gaan voor de winst. We zijn een bedrijf zodat we snel en efficiënt kunnen opereren en niet afhankelijk zijn van subsidies. En alhoewel winst maken niet het primaire doel is willen ze zeker geen verlies maken! Ze meten de 'winst' in de bossen die door hun steun worden aangeplant en beheerd. Daarnaast moet het bedrijf financieel gezond zijn om te kunnen voortbestaan.


 

WNF

WNF Souvenircampagne
Het Wereld Natuur Fonds voert campagne tegen souvenirs van bedreige planten en dieren met de oproep: Kijken, kijken, niet kopen. Plant en dier te mooi voor een souvenir.

Foute souvenirs
Nederlandse toeristen staan erom bekend dat ze graag kijken maar niet zo snel kopen. Dat vinden de handelaren in souvenirs niet leuk. Maar voor de natuur kan deze voorzichtige opstelling helemaal geen kwaad. Want sommige souvenirs zijn gemaakt van bedreigde planten en dieren. Als we die blijven kopen, is het met het kijken en genieten van de prachtige natuur op vakantiebestemmingen snel afgelopen.

Slecht voor natuur en portemonnee
WNFwil Nederlandse reizigers bewust maken dat niet alle souvenirs zo onschuldig zijn als ze eruit zien. En vakantiegangers duidelijk maken welke souvenirs het meest schadelijk zijn voor de natuur. En voor de vakantieportemonnee, want souvenirs gemaakt van beschermde dieren en planten kunnen flinke boetes opleveren bij de douane. Souvenirs van beschermde dieren en planten mogen namelijk vaak helemaal niet worden ingevoerd. Of alleen met de juiste vergunningen.

TOP 10
Het Wereld Natuur Fonds heeft een top 10 samengesteld met dier- en plantsoorten die vaak de dupe worden van de handel in souvenirs. Bovendien mogen deze planten, dieren en daarvan gemaakte producten over het algemeen niet worden ingevoerd, of alleen met de juiste vergunningen. Natuurlijk kunt u ook souvenirs tegenkomen die hier niet zijn genoemd. Als ze zijn gemaakt van wilde dieren of planten, raden wij aan om bij twijfel niet te kopen.

Zo kunt u helpen
U kunt het Wereld Natuur Fonds helpen de prachtige natuur op vakantiebestemmingen te behouden. Door goed op de hoogte te zijn voor u op vakantie gaat of door deze informatie aan anderen door te geven. Meer informatie over de campagnes van het Wereld Natuur Fonds kunt u terugvinden opwww.wnf.nl.


Respect The Mountains

Respect the Mountains

De Alpen worden bedreigd door onder andere uitbreiding van de skigebieden, het gedrag van de wintersporter, het broeikaseffect en het toenemende aantal sneeuwkanonnen. Genieten van het Alpenlandschap in combinatie met een sportieve uitdaging moet ook voor toekomstige generaties mogelijk zijn. Daarom streeft Respect the Mountains naar een gezonde balans tussen recreatief plezier en het behoud van de natuur in het Alpengebied.

Jij kan helpen om actief iets terug te doen voor het behoud van de bergen door je aan te sluiten bij een organisatie die zich hiervoor inzet zoals Respect the Mountains. Er zijn ook andere mogelijkheden om de impact die recreatie op de Alpen heeft te verminderen:

a. ski of board niet buiten de pistes en pluk geen bloemen of planten
b. laat geen afval achter in de natuur
c. verbruik zo min mogelijk water en energie
d. boek eens een vakantie buiten het hoogseizoen, zo is de milieubelasting meer gespreid
e. reis bij voorkeur met de bus naar de Alpen of probeer te carpoolen
f. gebruik de auto niet op de plaats van bestemming

Maak je vrienden, familie en medereizigers bewust van de impact die zij op de Alpen hebben en dat ze bovenstaande principes in acht kunnen nemen om dit te verminderen.

Voor meer informatie kijk je op de site van Respect The Mountains