U bevindt zich hier: Info & Service Gezond op reis Vaccinaties  
 GEZOND OP REIS
Apotheek
Ziektes
Vaccinaties
Medisch online dossier
 INFO & SERVICE
Paspoort & Visa
Verzekeringen
Gezond op reis
Wijs op reis
Zekerheden
Reisadviezen
Vakantiebeoordelingen
Milieu
Reiswinkel
Bestemmingsinfo

VACCINATIES
 

Bij veel reizen en vakanties moeten inentingen of vaccinaties worden overwogen als eerste preventieve maatregel tegen een aantal ziektes. Dat geldt trouwens ook voor bestemmingen in Noord- en West-Europa, Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan, die alle tot de 'veilige' gebieden worden gerekend. Daarnaast krijgen reizigers naar vooral (sub)tropische gebieden te maken met verplichte en een aantal krachtig aanbevolen vaccinaties.


Wat is vaccineren?

Vaccineren is het door injecties of door huidkrassen, dan wel via de mond (oraal) in het lichaam brengen van levend of dood vaccin van een besmettelijke ziekte. Het lichaam maakt dan antistoffen tegen de verwekker aan en bouwt op die manier immuniteit tegen de ziekte op. Sommige vaccins bieden vele jaren afdoende bescherming, andere werken maar kort en zijn betrekkelijk weinig effectief. Tegen een groot aantal ziektes bestaat echter (nog) geen vaccin en moeten andere preventieve maatregelen worden genomen.

Let op: vaak wordt geadviseerd een zestal weken vóór de vertrekdatum met de verschillende injecties te beginnen. Het uitgangspunt hiervoor is dat er voor sommige vaccinaties weliswaar twee prikken met een tussentijd van ongeveer vier weken nodig zijn, maar dat een aantal inentingen gelijktijdig kan plaatsvinden. Ons advies is echter om een ruimere marge te nemen, bijvoorbeeld twee tot drie maanden, vooral bij personen die van plan zijn voor een langduriger verblijf naar de (sub)tropen te gaan. Dat komt enerzijds de opbouw van de immuniteit ten goede, geeft meer tijd voor eventuele aanvullende vaccinaties en maakt het mogelijk de injecties rustig te spreiden.


Welke vaccinaties?

Welke vaccinaties je nodig hebt voor je vakantie hangt onder meer af van de bestemming en het seizoen. De informatie omtrent welke vaccinaties nodig zijn wisselt regelmatig. Daarom verwijst ElmarReizen.nl je door naar een vaccinatiebureau GGD ( www.ggd.nl ) arts, ziekenhuis of LCR Reizigers ( www.lcr.nl) te raadplegen. Zij zijn op de hoogte van de laatste informatie. Een persoonlijk gesprek bij één van de betreffende instanties is noodzakelijk. 

Je kunt tegenwoordig ook per SMS een vaccinatie- en malaria-advies krijgen van de Service Apotheek. Hoe dit werkt? Bel 0900-malaria (=0900-6252742), spreek de naam van het land in, geef je 06-nummer en verbreek de verbinding. Je ontvangt dan direct per SMS het juiste advies.