U bevindt zich hier: Info & Service Bestemmingsinfo Egypte  
 BESTEMMINGSINFO
Cyprus
Denemarken
Egypte
Kroatie
Malta
Portugal
Turkije
 INFO & SERVICE
Paspoort & Visa
Verzekeringen
Gezond op reis
Wijs op reis
Zekerheden
Reisadviezen
Vakantiebeoordelingen
Milieu
Reiswinkel
Bestemmingsinfo

EGYPTE
 

Ligging
Egypte ligt in Noord-Afrika met als hoofdstad Caïro. Eigenlijk ligt het land op de grens van Afrika en Azië. Het land is namelijk gescheiden door het Suezkanaal. De officiële naam van Egypte is Jumhuriyat Misr al Arabiya.

Egypte grenst aan verschillende landen, waaronder Israël, Soedan en Libië. Maar ook de Gazastrook en de Middellandse Zee behoren tot de afbakeningen van het land. Het land is ongeveer 24 keer zo groot als Nederland en de totale oppervlakte bedraagt 1.001.449 vierkante kilometer, waarvan het grootste deel uit de bekende Sinaï woestijn bestaat.

Over het algemeen wordt het landschap van Eypte verdeeld over vier gebieden: het Sinaïgebied, de oostelijke woestijn, de westelijk woestijn en het Nijlgebied.


 
 

Eten & drinken
De Egyptische keuken is smakelijk maar zeker geen hoogstandje. Verwacht ook geen bijzonder culinaire reis wanneer u een vakantie naar Egypte boekt. De keuken is middenoosters maar ook beïnvloed door de Griekse, Franse en Italiaanse keuken.

In de kustgebieden is er een schaarste aan vlees waardoor er voornamelijk visgerechten op de kaart zullen staan. Landinwaarts zult u meer vleesgerechten op de kaart aantreffen. In Egypte wordt met name veel koffie gedronken. Ook sterke thee is overal verkrijgbaar. Vanwege de warme temperaturen is het aan te raden om veel (bron)water (uit flessen) te drinken.

Brood

Overal is wit luxe brood te krijgen, maar de Egyptenaar eet liever de platte pitabroden (aish).
Een paar eenvoudige gerechten, die veel verkocht worden:
shoarma - met gesneden vlees en groente gevulde pitta-broodjes met saus;
tamiya of falefil (falafel) - gefrituurde gekruide kekererwtenballetjes, die ook lekker zijn als broodbeleg;
kusheri - een mengsel van linzen, rijst, deegwaar, peterselie en wat saus (een van de goedkoopste gerechten. Wordt in speciale kusheri-eethuizen geserveerd);
foul - een smakelijke dikke saus van bruine bonen en kruiden;
makarona - een gebakken klont macaroni, gevuld met tomaten en gehakt;
baba ghanugh - een mengsel van tahina , puree van gebakken aubergine, kekererwten, knoflook en citroensap;
kusa - geraspte en met een beslag van meel en ei gebakken courgette.
Fatir is een pizza-achtige pannekoek met hartig of zoet beleg.

Zoetigheden en fruit

Zoetigheden (zoals baklava) zijn meestal erg zoet, cake en biscuitjes uitgezonderd.
Fruit (fawakih) is volop voorhanden. In het zuiden worden ook tropische vruchten verkocht.


 
 

Cultuur
De Egyptenaren zijn over het algemeen vriendelijke en warme mensen. Ze zijn informeel in de omgang met mensen en zullen u vaak de hand willen schudden of even een praatje maken.

Door de opkomst van het toerisme zijn er echter ook veel Egyptenaren die hier aan willen verdienen. Hierdoor kan het zijn dat ze soms vrij opdringerig kunnen overkomen wanneer ze een product willen verkopen. Bij het kopen van een product is het overigens normaal om tijdens de onderhandeling een kop thee te drinken.

Het accepteren van een kop thee verplicht u echter tot niets. Het weigeren hiervan wordt in sommige gevallen wel ervaren als onbeleefd. Maar doordat er steeds meer toeristen naar Egypte komen, leren de Egyptenaren ook de westerse cultuur kennen en weten zij dat dit niet onbeleefd bedoeld is.

Hoewel men in Egypte vrij informeel met elkaar omgaat, is intimiteit op straat zeker niet gewenst. Egyptenaren zullen hun geliefde nooit in het openbaar een kus geven, dit wordt als onbeleefd beschouwd. Ook wanneer toeristen dit doen wordt het niet altijd gewaardeerd.

Het merendeel van de bevolking is Islamitisch. Niet-Islamieten en toeristen zijn zeker welkom om een bezoek te brengen aan een moskee, maar het is niet aan te raden om tijdens gebedsuren naar binnen te gaan. Ook zult u rekening moeten houden met uw kleding. Schouders en knieën horen bedekt te zijn.


 
 

Natuur
Bij het woord natuur denken wij al gauw aan veel groen: planten, bomen, bos. Bij Egypte denken we hier niet meteen aan maar dit betekent niet dat het land niets te bieden heeft op dit gebied. In Egypte zie je veel palmen, grassen, tamarisken, acacia’s, jacaranda’s en poinciana’s. Deze laatste twee hebben in de zomer prachtige rode en oranje bloemen. Deze planten en bloemen zie je vooral langs de Nijl.

De natuur in Egypte is er één van uitersten. De Nijl Vallei is het vruchtbaarste gedeelte van het land. Het neemt echter maar 10 procent van het totale landoppervlak in beslag terwijl ongeveer 90 procent van de bevolking in dit gebied leeft. Het overige gedeelte van Egypte bestaat voornamelijk uit droge woestijnen en lange kustlijnen waar alle toeristische resorts gevestigd zijn.

Suikerriet en citrusbomen
De woestijnen zijn vrijwel onbegroeid; al het overige is gecultiveerd land. Egypte heeft geen bossen. De plantengroei is hoofdzakelijk mediterraan, met onder andere citrusbomen, acacia's, vijgebomen, eucalyptusbomen, tamarinden en veel dadelpalmen. Ook vind je hier suikerriet, katoen, rijst en graan.

Gevarieerde diersoorten

In de woestijn leven nog maar weinig wilde dieren (zoals vosjes). De mensen houden kamelen, ezels, paarden, waterbuffels, koeien, schapen, geiten, kippen en duiven. Nijlpaarden zijn er uitgestorven, krokodillen zijn er nog in het Nassermeer. Een vreemde snoeshaan is de grote Nijlvaraan, een doorgaans vriendelijk reptiel van wel twee meter lengte. Slangen zijn er ook. In de steden lopen veel katten rond. Het onderwaterleven in en rond de koraalriffen van de Rode Zee is zonder meer uniek.


 
 

Geschiedenis
Egypte heeft een rijke historie die tot 8000 jaar terug voert. Dit blijkt uit de vele overblijfselen die vandaag de dag in het land te zien zijn en de talloze opgravingen die nog plaatsvinden.

De historie van Egypte is bepaald door verschillende, machtige dynastieën. Denk hierbij aan de bijzondere hiërogliefen, de Sfinx en de Tien Geboden. Vanwege de grote voordelen die de rivier de Nijl biedt, werden er rond 5000 v. Chr. meerdere staatjes gesticht. Deze stonden onder de macht van de vele farao's. Zij werden als goden gezien en regeerden over het gelovige volk.

De eerste piramide werd rond de 27e eeuw v. Chr. gebouwd. In de jaren erna volgden er vele meer, waaronder de beroemde piramide van Cheops. Egypte is jaren in oorlog verwikkeld geweest tot er rond 1550 v. Chr. een nieuw koninkrijk ontstond in Thebe (het tegenwoordige Luxor). In deze periode werd de imposante Vallei der Koningen gebouwd en werd het koninkrijk uitgebreid tot aan Azië. De beroemde farao Toetanchamon stamt bijvoorbeeld uit die tijd.

Na de vele koningen kwamen er generaals aan de macht, waaronder Ramses en Seti. Het land raakte in verval tot in 332 v. Chr. Alexander de Grote een nieuwe hoofdstad in Egypte stichtte: Alexandrië. Ineens werd Egypte interessant voor het uitbreidende Romeinse Rijk. Onder andere Cleopatra en Caesar hebben zich veelvuldig met het land bemoeid.

Na de Romeinen hebben de Perzen en uiteindelijk de Arabieren zich in het land gevestigd. Onder de Arabieren kwam het land tot bloei. Zij hebben er eveneens voor gezorgd dat Egypte tegenwoordig grotendeels Islamitisch is. De geschiedenis van de laatste eeuw is roerig geweest, onder andere vanwege de ligging tussen Afrika, Azië en Europa.

Tegenwoordig is het land relatief modern en is het met name door de opkomst van het toerisme opgebloeid.


 
 

Moskeeën

Cairo heeft veel te bieden. Om een indruk te geven: van de talloze moskeeën is de Gami Ibn Tulun uit 879 verreweg de oudste en tevens één van de mooiste. De tiende-eeuwse Al Azhar-moskee vormt één van de belangrijkste centra van de islamitische wereld. Hier kunnen onder meer theologische, medische en technische studies gevolgd worden. Bovendien is het een bolwerk van het fundamentalisme geworden. In de Koptische wijk staan enkele fraaie oude kerken. De muren van de citadel (twaalfde eeuw) omsluiten verschillende moskeeën en bieden, vooral tegen de avond, een adembenemend uitzicht.

Dodenstad

Er zijn drie grote, met torens bekroonde stadspoorten die, naast tientallen kleinere, ooit de toegang tot de stad beheersten. De noordelijke dodenstad, ooit een enorme begraafplaats, is als gevolg van de grote bevolkingsdruk een woonwijk geworden. Tja, als de levenden geen dak boven hun hoofd hebben en de doden over gerieflijke mausolea en tombes in een rustige buurt beschikken...

Musea

Er zijn schitterende musea, zoals het Egyptisch museum met een unieke collectie Egyptische oudheden, waaronder juwelen en anderen voorwerpen uit het graf van Toetanchamon (zoals het fameuze dodenmasker). Andere interessante musea zijn:

- het museum voor islamitische kunst met voorwerpen uit de zevende tot de negentiende eeuw

- het zeer aan te bevelen Koptische museum met de grootste Koptische (christelijke) kunst ter wereld


 
 

Zonvakanties aanbiedingen | Vliegtickets | Hotel aanbiedingen | Hotels Mexico | Hotels Portugal | Hotels Turkije | Hotels Italie | Hotels Frankrijk | Hotels Cyprus| Hotels Spanje | Vakantie Tunesie | Vakantie Griekenland | Vakantie Kroatie | Canarische eilanden |Malta| Kreta | Rhodos | Corfu| Jamaica | Malediven | Marokko | Nederlandse Antillen | Sri Lanka | Trinidad en Tobago | Cuba | Emiraten | Israel | Dom. Republiek | Kaap Verdie | Cruises | Sitemap