U bevindt zich hier: Info & Service Bestemmingsinfo Turkije  
 BESTEMMINGSINFO
Cyprus
Denemarken
Egypte
Kroatie
Malta
Portugal
Turkije
 INFO & SERVICE
Paspoort & Visa
Verzekeringen
Gezond op reis
Wijs op reis
Zekerheden
Reisadviezen
Vakantiebeoordelingen
Milieu
Reiswinkel
Bestemmingsinfo

TURKIJE
 

Ligging
Turkije ligt in het Midden-Oosten, op de grens van het Europese en Aziatische continent. Ruim 95% van het totale oppervlak van het land ligt in Azië, het overige deel ligt in Europa.

Turkije grenst in het noordwesten aan Griekenland en Bulgarije en in het noorden aan de Zwarte Zee en Georgië, in het oosten aan Armenië en Iran en in het zuidoosten aan Irak en Syrië. In het zuiden en zuidwesten grenst Turkije aan de Middellandse Zee. 
 

Eten & drinken
De Turkse keuken staat bekend als één van de meest aansprekende van de wereld. De verschillende invloeden vanuit het Oosten, maar ook vanuit het Middellandse Zee gebied zijn in de gerechten te proeven. Wanneer u echt met de Turkse keuken kennis wilt maken, kunt u de 'Mezes' niet laten schieten. Dit zijn overheerlijke hapjes die gegeten worden als voorgerecht, maar ook als volledige maaltijd.

Met de 'Mezes' stellen de koks hun vakkundigheid, fantasie en creativiteit op de proef. Bekende 'Mezes' zijn: börek (pasteitjes gevuld met kaas en kruiden), dolma's (druivenbladeren gevuld met rijst) en verscheidene knoflooksausjes. Het hoofdingrediënt in de Turkse keuken is olijfolie. Dit mediterrane product is terug te vinden in de meeste gerechten.

Vanwege de ligging aan vier verschillende zeeën vindt u ook veel vis terug op de menukaart. Daarnaast is de belangrijkste vleessoort lamsvlees. Bekend is uiteraard de kebab, maar ook de köfte (gekruide vleesballetjes) zijn ten zeerste aan te raden.

Wat veel mensen niet weten is dat Turkije bekend staat om haar druiventeelt. Schroom daarom niet om kennis te maken met het brede aanbod aan overheerlijke wijnen. Als u echter een typisch Turks drankje wilt proeven, zult u de Raki moeten proberen!

Vegetariërs

Voor vegetariërs zijn er niet bijster veel gerechten en voor wie ook geen melkproducten tot zich neemt wordt het moeilijk. Je kunt de ober vragen:

Etsiz yemek var mi? Heeft u gerechten zonder vlees?

Turkse obers hebben de neiging om het bord nog voordat je je laatste hap genomen heeft voor je neus weg te snaaien. Zeg in dat geval kalsin (laat het staan). De nationale drank van de Turken is thee (çay), die men uit kleine glaasjes drinkt. 
 

Cultuur
De bijzondere geschiedenis van Turkije is van grote invloed geweest op alle facetten van het Turkse leven. Dit is onder andere zichtbaar in de vele schitterende bouwwerken die uit verschillende beschavingen zijn overgebleven: zuilen, badhuizen, viaducten en talloze andere indrukwekkende gebouwen. Ook bij de bevolking en in het dagelijkse leven zijn diverse invloeden merkbaar.

Vanwege de banden met Europa worden veel van de oosterse invloeden gecompenseerd door de efficiëntie, vriendelijkheid en duidelijkheid van het westen. De gastvrijheid en behulpzaamheid van de bevolking zijn onder meer zichtbaar in de vele gezellige barretjes en restaurants. De bussen en treinen rijden gewoon op tijd, de mensen zeggen wat ze bedoelen en ondanks hun gereserveerde houding beschikken de Turken wel degelijk over de nodige dosis humor.

Alhoewel de Turken recht door zee zijn, is het toch raadzaam om op markten met de slimme straathandelaren over de prijs te onderhandelen. De belangrijkste religie van Turkije is de Islam. Dit heeft zijn weerslag op het dagelijks leven, onder andere door de levenshouding van de bevolking. Zo is het alcoholgebruik matig, openbare dronkenschap ondenkbaar en zie je in taxi's en auto's amuletten hangen om het 'boze oog' te weren. 
 

Natuur
Opvallend aan Turkije is het zeer afwisselende landschap. Door de ligging tussen vier verschillende zeeën heeft Turkije maar liefst 8.000 kilometer kustlijn waarvan de Middellandse Zee en de Egeïsche Zee uitermate geschikt zijn voor toerisme. Schitterende zandstranden en kristalhelder water geven Turkije een zeer tropische uitstraling.

Maar ook de binnenlanden hebben qua natuurschoon veel te bieden. Turkije bestaat grotendeels uit ruig berglandschap. Laat u verbazen door de hoge passen en steile rotshellingen. In het oosten liggen een groot aantal inactieve vulkanen, waarvan de Ararat de hoogste is.

Verder bevinden zich in heel Turkije uiteenlopende natuurwonderen: grotten, watervallen, kloven, meren en bronnen. Dit alles maakt dat Turkije één van de meest bijzondere en unieke landschappen ter wereld heeft.

De Zwarte-Zeekust met haar regenrijke klimaat is het dichtst bebost. Hier vind je dichte loofwouden. In het kreupelhout tref je subtropische begroeiing aan als hulst, klimop en laurier. Het beeld van de Egeïsche en mediterrane regio wordt vooral bepaald door pijnbomen en cipressen. Van de cultuurgewassen komt de olijfboom het meeste voor. Langs de kust vind je ook veel vijgenbomen, druivenranken, perzik- en citrusbomen, tabaksplanten en katoenstruiken. Alomtegenwoordig zijn de doornstruiken van de eeuwig groene longos. Daarnaast is er de frygana. Dat is een minder ondoordringbare vorm van kreupelhout, dat bestaat uit verspreid staande steeneiken, johannesbroodbomen, jeneverbesstruiken en peperboompjes

Steppevegetatie

Het Centraal-Anatolische hoogland heeft voornamelijk steppebegroeiing. Verder oostwaarts zet de steppevegetatie (die dan steeds kariger wordt) zich voort. Dichte naald- en loofwouden vind je wederom in het noordoosten van Turkije, waar de natuur nog het meest ongerept is.

Rijke dierenwereld

In vergelijking met de meeste Europese landen beschikt Turkije nog over een enorm rijke dierenwereld. Zo heeft Turkije meer dan zeventig reptielsoorten. Het ruimst vertegenwoordigd zijn de hagedissen. Daarna komen de slangen met dertig soorten, die over het algemeen niet giftig zijn.

Vogels

Turkije heeft ook een enorme vogelrijkdom. Een bijzondere plaats neemt de ooievaar in, die als heilige vogel niet bejaagd mag worden. De valk is de bekendste roofvogel, naast andere soorten als adelaars en gieren. In de meest afgelegen en/of beschermde gebieden leven tal van zeldzame vogelsoorten, zoals: reigers, flamingo's, kraanvogels, pelikanen en aalscholvers. Vele soorten trekvogels overwinteren in de deltagebieden van grote rivieren.


 
 

Geschiedenis
De geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners van Turkije gaat ongeveer 100.000 jaar terug. Dit weten we door een aantal unieke vondsten in grotten in de buurt van Antalya. Sindsdien is er een groot aantal volkeren geweest dat de overheersing van Turkije in handen heeft gehad.

De belangrijkste sporen hiervan vindt u terug op uiteenlopende archeologische vindplaatsen. Daar wordt de geschiedenis verteld vanaf de Hettieten in de steentijd, de Griekse, de Perzische, maar ook de Byzantijnse bezetting daarna, tot aan de Osmaanse overheersing rond de Middeleeuwen.

Verschillende machthebbers hebben in de loop van de geschiedenis hun interesse in het Turkse grondgebied laten gelden, zoals Alexander de Grote, Cleopatra en Constantijn de Grote. De belangrijkste overname voor het huidige Turkije was echter in 1922, toen een jonge soldaat, genaamd Atatürk, de macht overnam. Hij richtte de staat in naar Europees voorbeeld, waardoor nu westerse invloeden in een toch hoofdzakelijk oosterse beschaving te vinden zijn.

Iedere tijd, iedere overheersing en iedere cultuur zijn bepalend geweest voor de vorming van het Turkije van vandaag de dag. Kortom, Turkije is een veelzijdig land waar u een onvergetelijke vakantie zult beleven.


 
 
Online Ephesus
Online ephesus offers small group and customized tours within turkey, including excursions to ephesus, cappadocia, and gallipoli.


 

Zonvakanties aanbiedingen | Vliegtickets | Hotel aanbiedingen | Hotels Mexico | Hotels Portugal | Hotels Turkije | Hotels Italie | Hotels Frankrijk | Hotels Cyprus| Hotels Spanje | Vakantie Tunesie | Vakantie Griekenland | Vakantie Kroatie | Canarische eilanden |Malta| Kreta | Rhodos | Corfu| Jamaica | Malediven | Marokko | Nederlandse Antillen | Sri Lanka | Trinidad en Tobago | Cuba | Emiraten | Israel | Dom. Republiek | Kaap Verdie | Cruises | Sitemap