U bevindt zich hier: Info & Service Bestemmingsinfo Malta  
 BESTEMMINGSINFO
Cyprus
Denemarken
Egypte
Kroatie
Malta
Portugal
Turkije
 INFO & SERVICE
Paspoort & Visa
Verzekeringen
Gezond op reis
Wijs op reis
Zekerheden
Reisadviezen
Vakantiebeoordelingen
Milieu
Reiswinkel
Bestemmingsinfo

MALTA
 

Ligging
De eilandengroep Malta ligt ongeveer 94 kilometer ten zuiden van Sicilië en 290 kilometer ten noorden van Tunesië. Door haar centrale ligging is Malta altijd een ontmoetingsplaats van verschillende culturen geweest.

Al deze culturen hebben hun sporen op het eiland achtergelaten, zowel op het karakter van de lokale bevolking, de smakelijke Maltese keuken en de unieke bezienswaardigheden.


 
 

Eten & drinken
In de Maltese keuken vindt u de invloeden van verschillende culturen terug. Zowel de invloed van de Engelse- als de Italiaanse keuken is goed te proeven. Hoewel de identiteit van de Maltese keuken niet precies te definiëren valt, is er één ding dat u standaard op de kaart terugvindt: verse vis!

Doorgaans wordt de vis gestoomd, gegrild of bereid op Maltese wijze: gebakken met tomaat en kappertjes. Typisch voor Malta is de 'Lampuka': een vis die in de kustwateren voor het eiland gevangen wordt. Of de 'Octopus stew', een typisch lokale specialiteit van inktvis, gestoofd in rode wijn.

Als u niet van vis houdt, wees gerust: er staan genoeg andere heerlijke gerechten op de kaart! Op warme dagen kunt u zich het beste wagen aan één van de vele verse vruchtdranken. Deze dranken zijn exotisch, fris en ideaal als dorstlesser. Een typische Maltese frisdrank is de 'Kinnie': een soort cola met sinaasappelsmaak. Malta heeft een kleine druiventeelt die heerlijke lokale wijnen oplevert, die zeker de moeite waard zijn om te proberen. Wanneer u liever voor een biertje kiest, kunt u het beste lokaal bier ('Cisk') nemen: importbier is namelijk twee keer zo duur.


 
 

Cultuur
De Maltesers zijn harde werkers die bekend staan als een robuust en vriendelijk volk. Ze zijn vrolijk, lachen veel en zijn erg gastvrij. U zult zich op het eiland meer dan welkom voelen!

Door de ligging van Malta in de Middellandse Zee zijn de eilandbewoners ingesteld op het leven op het water. Een groot deel van de bevolking werkt dan ook in de visserij of heeft op toeristisch vlak iets met de zee van doen. De belangrijkste religie op het eiland is het rooms-katholicisme. Dit vertaalt zich in de vele pittoreske kerkjes die op de eilanden terug te vinden zijn.

Een echte happening zijn de dorpsfeesten (festa's) die voor een groot deel religieus zijn.
De nationale taal op Malta is het Maltees, een Semitische taal die veel weg heeft van het Arabisch. Door de Britse overheersing is het Engels de tweede taal, die door het overgrote deel van de bevolking vloeiend wordt gesproken. 
 

Natuur
Naast de drie bewoonde eilanden Malta, Gozo en Comino bestaat de archipel uit twee onbewoonde eilanden, Cominotto en Filfla. Malta heeft een Mediterraans klimaat, met een lange droge zomer.

In de zomer waait er geregeld een wind vanuit Afrika (de sirocco), die de temperatuur doet stijgen. Deze omstandigheden hebben zijn weerslag op de natuur van het eiland. Over het algemeen is Malta rotsachtig, met hier en daar heuvels.

Het voorjaar en het najaar zijn het meest geschikt om Malta te bezoeken. In de lente is Malta in trek bij veel reizigers omdat dan alle bloemen uitkomen en de eilanden extra fris ruiken. Het najaar is populair omdat het klimaat dan vaak nog heerlijk zacht is. In de echte zomerperiode (medio juni tot medio augustus) kan de temperatuur verder oplopen. Toch wordt het op de eilanden dankzij de afkoelende wind vanuit zee zelden te heet.

Vanwege de indrukwekkende en robuuste uitstraling van Malta is er een groot deel van de oscarwinnende film 'The Gladiator' opgenomen! Het eiland Gozo is eveneens erg rotsachtig, maar wordt ook wel het 'groenere broertje' van Malta genoemd. De onderwaterwereld rond de kust van Gozo is bijzonder kleurrijk en weelderig en staat bekend als een schitterende duiklocatie.

Eén blik op het dorre landschap van Malta laat weinig hoop over op een weelderige vegetatie. Soms stuit je wél op enige flora van formaat. Dit betreft doorgaans het gecultiveerd groen in de vorm van palmen, oleanders en mimosa. Hiermee maken de projectontwikkelaars de tuinen van hun betonnen creaties tot een schaduw van het 'Hof van Eden'. Ook in en rondom de hoofdstad Valletta is het schaduwrijke groen voor het grootste gedeelte aangeplant. Ware oases in het kale Maltezer landschap vormen de tuinen van San Anton Palace en de Buskett Gardens . De laatste tuin is één van de grootste openbare parken op Malta in de buurt van de middeleeuwse hoofdstad Mdina .

De strijd die de Maltezer boeren al sinds mensenheugenis voeren tegen de erosie, is door de natuur zelf allang opgegeven. Wat rest zijn ondoordringbare hagen vijgcactussen, door de wind gekromde johannesbroodbomen, cipressen, tamarisken en wat verdwaalde amandel- en olijfbomen en aleppodennen. Ook tref je hier en daar kleine percelen wijndruiven en Maltezer appels (sinaasappelen met rood vruchtvlees) aan.


 
 

Geschiedenis
Er zijn sporen van de oorspronkelijke bewoners van Malta gevonden die stammen uit 5000 v. Chr. Dit waren boeren, die leefden in grotten langs de kust. Het eerste overzeese volk dat haar interesse in het eiland liet blijken, was het Fenicische volk, die rond 800 v. Chr. voet aan wal zetten. Nadien zijn er veel heersers geweest die het belang en de waarde van het eiland inzagen.

Met name de strategische ligging, als eerste verdedigingslinie en doorvoerhaven van Europa naar Afrika, werd als groot voordeel gezien. Zo zijn de afgelopen eeuwen o.a. de Puniërs, Romeinen, Turken, Fransen en Engelsen er aan land gegaan. De Britten zijn de laatste overheersers van Malta geweest, zij hebben het eiland ongeveer 150 jaar als kolonie onder hun hoede gehad.

In WOII werd de belangrijke ligging van het eiland nogmaals bevestigd. Meerdere slagen werden er uitgevochten tussen de Italianen en Duitsers aan de ene kant en de geallieerden, vanuit Afrika, aan de andere kant. Het eiland is in die jaren maar liefst 200 keer gebombardeerd. Uiteindelijk is Malta in 1964 onafhankelijk geworden. Zoek uw vakantie
Bestemming 
 

Water

Het leidingwater in Malta is niet altijd drinkbaar. We raden dan ook aan om gebruik te maken van flessen drinkwater.

Elektriciteit

220-240V. De stopcontacten zijn geschikt voor 3-polige (Engelse) stekkers. Een verloopstekker is daarom handig om mee te nemen.

Taal

Malta's officiële taal is het Maltees, een taal die verwant is aan het Arabisch. Naast Maltees wordt vrijwel overal ook Engels gesproken (de tweede taal van het eiland).

Grensformaliteiten

Voor een bezoek aan Malta is een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist.

Geldzaken

Op 1 januari 2008 is op Malta de Euro ingevoerd als officieel betaalmiddel. Het prijsniveau komt overeen met dat van Nederland.
Openingstijden van banken en postkantoren: maandag t/m vrijdag: 08:00–14:00 uur en zaterdag: 08:00-12:00 uur.


 
 

Zonvakanties aanbiedingen | Vliegtickets | Hotel aanbiedingen | Hotels Mexico | Hotels Portugal | Hotels Turkije | Hotels Italie | Hotels Frankrijk | Hotels Cyprus| Hotels Spanje | Vakantie Tunesie | Vakantie Griekenland | Vakantie Kroatie | Canarische eilanden |Malta| Kreta | Rhodos | Corfu| Jamaica | Malediven | Marokko | Nederlandse Antillen | Sri Lanka | Trinidad en Tobago | Cuba | Emiraten | Israel | Dom. Republiek | Kaap Verdie | Cruises | Sitemap