U bevindt zich hier: Info & Service Bestemmingsinfo Kroatie  
 BESTEMMINGSINFO
Cyprus
Denemarken
Egypte
Kroatie
Malta
Portugal
Turkije
 INFO & SERVICE
Paspoort & Visa
Verzekeringen
Gezond op reis
Wijs op reis
Zekerheden
Reisadviezen
Vakantiebeoordelingen
Milieu
Reiswinkel
Bestemmingsinfo

KROATIE
 

Ligging
Kroatië ligt aan de Adriatische Zee met Italië in het westen, Slovenië en Hongarije in het noorden en Montenegro in het zuiden. Ingeklemd tussen de noordelijke provincies en de Adriatische kuststrook ligt Bosnië-Herzegovina, als het ware vastgehouden tussen duim en wijsvinger die Noord- en Zuid-Kroatië vormen.

De bijna vijf miljoen inwoners hebben een landoppervlakte tot hun beschikking van 56.542 vierkante kilometer. Daarmee is het ongeveer even groot als België en Nederland tezamen. Ook heeft Kroatië er nog eens 31.067 vierkante kilometer territoriale wateren bij.

Voor de kust liggen circa 1.185 eilanden, waarvan er 66 bewoond zijn. De grootste eilanden zijn “Krk” (door een brug met het vasteland verbonden) en “Cres”. Vele veerdiensten zorgen voor een prima bereikbaarheid van de eilanden.


 
 

Zagreb

In 1994 werd het 900-jarig bestaan van Zagreb gevierd. Het huidige Zagreb ontstond op twee naast elkaar gelegen heuvels: Kaptol en Gradec. Kaptol was het middelpunt van de geestelijkheid in het noordwesten van Kroatië, Gradec groeide uit tot een commercieel centrum, waar ambachtslieden en kooplui zich vestigden. Beide delen zijn afzonderlijk gefortificeerd geweest. Het was niet altijd koek en ei tussen de twee stadsdelen. In 1505 kwam het zelfs tot een regelrechte oorlog. Pas in 1850 kwamen ze onder één bestuur.

Bovenstad en benedenstad

Vanuit toeristisch oogpunt is Zagreb globaal te verdelen in twee stukken: de bovenstad, gornji grad en de benedenstad, donji grad. Het hoogteverschil van 36 meter tussen de twee delen wordt overbrugd door steile straatjes, maar voor vermoeide voetgangers is er een tandradbaan.
Eenheid van tuinen

De stad kent vele grote en kleine openbare parken en tuinen. De inwoners van Zagreb zeggen: "Zagreb hééft geen tuinen, Zagreb is een tuin". Een voorbeeld van het groene Zagreb is de botanische tuin achter het Nationaal Kroatisch Archief. De tuinen werden aangelegd in 1890 en opengesteld voor het publiek. Er groeien tal van zeldzame plantensoorten.

Historische gebouwen

Het oudste deel van de stad ligt ten noorden van de Ilica. De Ilica is een zes kilometer lange winkelstraat met honderden winkels in de benedenstad. Hier ligt bijvoorbeeld het aan twee zijden door muren en torens omsloten aartsbisschoppelijk paleis. Het paleis dateert in zijn huidige vorm uit de achttiende eeuw. Er tegenover ligt de dom met in de sacristie laat-romaanse fresco's. De gotische St.-Marcuskerk heeft een rijkgedecoreerd zuidportaal (zeventiende-eeuws) en een dak van bontgekleurde pannen, met daarin uitgevoerd de wapens van Zagreb en Kroatië. De kerk ligt aan het St.-Marcusplein, waar u vanaf Pasen tot oktober op zaterdag en zondag het wisselen van de wacht kunt meemaken. Op het plein bevinden zich ook de parlementsgebouwen van Kroatië.


 
 

Eten & drinken
In veel gevallen krijgt u in Kroatië grotere porties vlees, maar kleinere porties groenten. Aarzelt u niet om eens een Kroatische specialiteit te proberen. In het begin misschien even wennen, maar het is vaak smakelijker dan de variant uit de West-Europese keuken.

Prsut en Krostule zijn twee zeer bekende Kroatische gerechten. Prsut is een speciale soort gerookte ham is gevuld met geitenkaas en enkele olijven. Krostule is een gefrituurd zoet gebakje dat gepresenteerd wordt in een boogvorm.

De Kroaten houden ook veel van gegrild vlees. Zo zult u vele grill restaurants tegenkomen waar u in een ontspannende sfeer kunt genieten van worstjes en varkensfilet. Wijnen kunnen ze in Kroatië wel degelijk maken en van een voortreffelijke kwaliteit. De tradities en de recepten in de wijnbouw zijn eeuwenoud. Aan de kust vindt u de rode wijnen zoals Teran, Merlot, Opolo, Plavac en Postup en van de witte wijnen zijn de Kujundzusa, Malvazija, Muskat, Pinot en Posip echte aanraders.

”Pivo” zoals de Kroaten bier noemen is een populaire drank in Kroatie. Bekende Kroatische biermerken zijn Ozusjko uit Zagreb en Karlovacko. Ook andere (Westerse) biersoorten zijn, zeker in de grote steden, veelal verkrijgbaar. 
 

Cultuur
De inwoners van Kroatië noemen zich Kroaten. De meeste inwoners zijn afkomstig uit dit vroegere deel van Joegoslavië. Dat neemt niet weg dat je er ook mensen aan zult treffen met Hongaarse-, Servische-, Tsjechische-, Slowaakse- of Italiaanse voorouders.

Lange tijd werden kunst- en cultuuruitingen beïnvloed door buitenlandse mogendheden die de scepter zwaaiden in het land. Zo zult u in de architectuur bijvoorbeeld veel Oostenrijks-Hongaarse (Habsburgse) en Venetiaanse invloeden terugvinden.

De munteenheid in Kroatië is de Kuna (HTK). Kuna betekent marter. De Kuna is onderverdeeld in 100 Lipa. Er zijn munten van 1,5,10,20, en 50 Lipa, evenals 1,2 en 5 Kuna. Bankbiljetten bestaan er ter waarde van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 Kuna. 1 € = ± 7.37 Kuna.

Aan de Kroatische kust vindt u overal pinautomaten waar u met een bank- of giropas terechtkunt. Het is wel verstandig om voor de eerste dagen wat contante Euro biljetten mee te nemen. Kroatisch geld dat aan het eind van de vakantie over is, moet in Kroatië worden teruggewisseld. Nederlandse banken willen dit geld namelijk niet aannemen.

In de grotere restaurants en winkels is het mogelijk om met creditcard te betalen. Voor fooien geldt circa 10% van het totaal bedrag op de rekening.

Op het gebied van de schilderkunst heeft het land schilders van naam voortgebracht, er zijn zelfs stromingen in de schilderkunst in Kroatië ontstaan. Het meest beroemd zijn de werken van Ivan Generalic. Deze schilder hield zich voornamelijk bezig met naïeve schilderkunst (Hlebine school).

Wereldberoemd werden ook de werken van Mijo Kovacic en Ivan Lackovic. Dat de Kroaten weinig literatuur van eigen bodem hebben, valt te verklaren. Kroatisch was voorheen immers een taal die in bepaalde delen van het binnenland alleen door de boeren gesproken werd. In de steden en in de industriegebieden werd Duits, Hongaars of Italiaans gesproken.

Op het gebied van folklore kent Kroatië een lange traditie. Nog steeds kunt u in alle delen van het land genieten van oorspronkelijke zang en dans, meestal uitgevoerd in traditionele kleding. Een groot aantal historische gebouwen is door de UNESCO als cultureel erfgoed van de mensheid aangewezen. Dat geldt trouwens ook voor een aantal natuurgebieden.

Kroaten koesteren hun verleden, wat duidelijk te zien is aan het grote aantal musea dat het land rijk is. Ook kastelen en burchten worden doorgaans goed onderhouden. 
 

Natuur
In Kroatië zijn maar liefst 4.300 planten- en 278 boomsoorten te onderscheiden. Maar overal kenmerken cipressen het land. Natuurlijk vallen ook de olijfbomen op en wat lager bij de grond de brem, oleander en lavendel.

Echter, het plantenleven is het rijkst in de bergen. Bloemen leggen in de zomer een kleurrijk tapijt over de bergweiden. Er bloeien veel beschermde soorten waaronder orchideeën, edelweiss en gentianen.

In het land wordt onderscheid gemaakt tussen nationale- en natuurparken. De nationale parken worden zo min mogelijk ingericht, terwijl in de natuurparken nog wel eens een bankje of wandelroute wordt neer- of uitgezet.


 
 

Geschiedenis
Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog hadden Serven, Kroaten en Slovenen samen een Joegoslavisch Koninkrijk opgericht om weerstand te bieden tegen nieuwe Habsburgse overheersing. De charismatische Josip Tito leidde het communistische verzet en hij slaagde er grotendeels in Joegoslavië te bevrijden.

De oplopende spanningen binnen het land, en de aanhoudende bevoorrechting van de Serven leidt ertoe dat in 1991 zowel Slovenië als Kroatië zich onafhankelijk verklaarden, waarna een Servische opstand uitbreekt, die ondersteund wordt door het Joegoslavische volksleger uit Belgrado.

Alhoewel de Republiek Kroatië in 1992 lid werd van de VN en het vredesverdrag van Dayton in 1995 werd ondertekend, eindigde de oorlog voor Kroatië in feite pas in 1998 toen de laatste gebieden door de VN onder Kroatische toezicht werden geplaatst.

De oorlog had een grote tol geëist. De ooit in het land levende Servische minderheid was op de vlucht geslagen en vele duizenden Kroaten hadden het leven verloren. Eind 1999 stierf Tudjman, de Kroatische nationalist die het land vanaf dat de oorlog was uitgebroken, had geleid. De westerse wereld reageerde opgelucht.

Tudjman was een nationalist, die de woede tegen de Servische bevolking van Kroatië aan bleef wakkeren en niet meewerkte met het Joegoslavië-tribunaal. De daaropvolgende presidentsverkiezingen werden een nederlaag voor wijlen Tudjmans partij HDZ. De democraat Stjepan Mesic werd de nieuwe president.

In de toekomst wil Kroatië zich aansluiten bij de Europese Unie.


 

Tijdsverschil
Er is geen tijdsverschil met Nederland.

Taal
Door de bevolking wordt Kroatisch gesproken, maar met Engels en Duits kunt u vaak ook terecht. In de hotels wordt over het algemeen redelijk goed Engels gesproken.

Reisdocumenten
Als toerist heeft u een paspoort of ID-kaart nodig (toeristen kunnen 3 maanden in Kroatië blijven). Kroatië accepteert tegenwoordig ID-kaarten uit 14 Europese landen. Als u met de auto naar Kroatië reist, moet u uw rijbewijs en groene kaart altijd bij u hebben.

Munteenheid
De munteenheid in Kroatië is de Kuna. 1 Kuna = ± € 0,13 (€ 1 = ± 7,64 Kuna).

Geldzaken
Over het algemeen worden in hotels, restaurants en winkels creditcards geaccepteerd (Amex, Diners Club, Euro/Mastercard, Visa).
Er zijn geldautomaten (in de meeste plaatsen).
De gemiddelde openingstijden van banken en postkantoren zijn van ma. t/m vr. 08:00-12:00 uur en 17:00-19:00 uur en za. 08:00-13:00 uur.
Goed om te weten is dat u uw excursies in Kuna's dient te betalen, maar dat u de eventuele borg van uw accommodatie daarentegen vaak in Euro's kunt betalen.

Prijzen
Het gemiddelde prijsniveau van het land is hetzelfde als in Nederland. Het is gebruikelijk om in drink- en eetgelegenheden een fooi te geven (10 %). Indien er al servicekosten in rekening zijn gebracht, hoeft er geen fooi meer gegeven te worden.

Openingstijden
De meeste winkels zijn gedurende werkdagen geopend van 08:00 tot 20:00 uur en op za. en zo. van 08:00 tot 14:00


 

Zonvakanties aanbiedingen | Vliegtickets | Hotel aanbiedingen | Hotels Mexico | Hotels Portugal | Hotels Turkije | Hotels Italie | Hotels Frankrijk | Hotels Cyprus| Hotels Spanje | Vakantie Tunesie | Vakantie Griekenland | Vakantie Kroatie | Canarische eilanden |Malta| Kreta | Rhodos | Corfu| Jamaica | Malediven | Marokko | Nederlandse Antillen | Sri Lanka | Trinidad en Tobago | Cuba | Emiraten | Israel | Dom. Republiek | Kaap Verdie | Cruises | Sitemap