U bevindt zich hier: Info & Service Bestemmingsinfo Portugal  
 BESTEMMINGSINFO
Cyprus
Denemarken
Egypte
Kroatie
Malta
Portugal
Turkije
 INFO & SERVICE
Paspoort & Visa
Verzekeringen
Gezond op reis
Wijs op reis
Zekerheden
Reisadviezen
Vakantiebeoordelingen
Milieu
Reiswinkel
Bestemmingsinfo

PORTUGAL
 

Beleef de vakantie van je leven in Portugal! De Algarve behoort tot de mooiste Atlantische kusten en bezorgt je een zorgeloos verblijf door zijn prachtige zandstranden en uitmuntende golfterreinen. Lissabon, gelegen aan de rivier de Taag, is de hoofdstad en tegelijk een fascinerende wereldstad met een bruisend nachtleven. Voor de natuurliefhebbers is een bezoek aan het prachtige bloemeneiland Madeira zeker een must.

Land van fado

De populariteit van Portugal als vakantieland groeit met het jaar. En terecht, want in Portugal is genoeg te zien. Wat dacht je van de sprookjespaleizen in Sintra, de duizelingwekkende ravijnen in de Serra da Estrela en de sneeuwwitte dorpjes in de Alentejo. Bovendien kun je er uitstekend eten en ondertussen luisteren naar de droefgeestige fado-muziek.


 

Portugal is het meest westelijk gelegen land van Europa. Het wordt gevormd door een ondiepe, 560 kilometer brede kustvlakte. De fronteira (grens) met de Spaanse nabuur is ruim 1200 kilometer lang. De indrukwekkende Atlantische kustlijn is grillig van vorm en heeft een lengte van ruim 850 kilometer. In het noorden bestaat de kust uit steil uit zee oprijzende rotsen, in het zuiden uit kilometerslange zandstranden. Daartussen ligt een groot aantal beschutte baías (baaien) met zandstranden, cabos (ver in zee stekende landtongen) en lagoas (lagunes) die aan talloze kleine rivieren een uitweg naar de oceaan bieden.


 

Klimaat

Het omvangrijke hogedrukgebied dat zich continu boven de Azoren bevindt, bepaalt voor een belangrijk deel het weer in Portugal. Via de bovenrand ervan trekken depressies naar de Britse eilanden. In het voor- en najaar volgen deze een meer zuidelijke koers, waardoor ook het noorden van Spanje en Portugal door wind en regen geteisterd kunnen worden. In het midden en zuiden van het Iberisch Schiereiland vertoont het klimaat een aanzienlijk stabieler karakter.
Globaal onderscheiden we in Portugal drie klimaatzones:

-het stroomgebied van de Rio Douro, de bovenloop van de Rio Dão en de Algarve-kust kennen een mediterraan klimaat (warme, droge zomers en gematigde, vochtige winters)
- vrijwel de gehele Atlantische kust kent een typisch zeeklimaat met gematigde zomers en zachte winters
- de bergstreken in het noorden en noordoosten van het land en de streek ten zuiden van de Taag hebben een continentaal klimaat (korte, zeer warme zomers en koude winters).


 

De vochtige noordelijke bergstreek is uitgesproken groen met eiken, kastanjes, berken en esdoorns. Tussen de Douro en de Taag strekt zich een mild overgangsgebied uit met wijn- en olijfgaarden. Een vertrouwd beeld in dit landschap met zijn vruchtbare dalen is de amandelboom. De hellingen van de Serra da Estrela zijn bedekt met uitgestrekte bossen, hoofdzakelijk bestaande uit Portugese eiken en pijnbomen. Ten zuiden van de Taag bepalen groenblijvende bomen en heesters de plantengroei. Daarvan is de kurkeik met zijn knoestige, grillig gevormde stam ongetwijfeld het meest karakteristiek
Typisch voor het zuiden van Portugal zijn de vijgen- en amandelbomen, de sinaasappelplantages en de carobebomen. De Algarve-kust kent een subtropische plantengroei met uitbundig bloeiende oleanders en camelia’s. Vrijwel langs de hele westkust, vaak tot diep in het binnenland, tref je eucalyptusbossen aan.
De Portugese fauna verschilt niet veel van die van de rest van het Iberisch Schiereiland. In de noordelijke bossen en bergstreken komen nog enkele wolven, lynxen, en verschillende soorten herten en reeën voor. De belangrijkste vissoorten in de kustwateren van Portugal zijn sardines, kabeljauw en ansjovis.
Portugal telt twee Parques Nacional (nationale parken) en in totaal twaalf Reservas Natural (natuurreservaten), Parques Natural (natuurparken) en Reservas Nacional (nationale reservaten) en één Reserva Botánica (botanisch reservaat).


 

souvenirs

Handbeschilderd aardewerk behoort tot de populairste souvenirs van de Portugese toeristenindustrie. Dat je door het enorme aanbod slechts zelden iets bijzonders op de kop kunt tikken, is nog geen reden er niet naar op zoek te gaan. De mooiste keramiek vind je niet langs de boulevards en in de drukke winkelstraten van de badplaatsen van de Algarve, maar bij oleiros (lokale pottenbakkers) in de dorpen in het achterland. De stijl en kleur van het vaat- en aardewerk verschillen sterk per regio. Een belangrijk centrum van keramiek langs de noordelijke kust, de Costa Verde, is Barcelos. Hier komen traditioneel de bontgekleurde hanen vandaan die je overal in Portugal in hout of keramiek tegenkomt. De oorspronkelijke kleuren zijn rood, zwart en groen.
Van heel andere aard is de ambachtelijke kunst uit de noordelijke bergstreek. Bekend zijn de eenvoudige zwarte potten uit de streek van Bisalhães die je op de markten in de dorpen aantreft. Met marmer ingelegd rood aardewerk is kenmerkend voor de laagvlakte. Het traditionele wit-blauwe faience-aardewerk dat veel in Portugal wordt aangeboden, is oorspronkelijk afkomstig uit Mallorca en is van Spaans-Moorse herkomst. Typisch Portugees, maar van oorsprong Arabisch, zijn de azulejos , beschilderde wandtegeltableaus. Het onderscheid tussen antiek en nieuw is alleen door kenners te maken. Dat wil niet zeggen dat nieuw gemaakte handbeschilderde tegels of tableaus geen begeerlijk souvenir zijn. Integendeel. Het zijn vaak kleine meesterwerken, maar er is natuurlijk ook veel kitsch op de markt. Interessant zijn verder handgeweven vloer- en wandkleden uit de streek van Alcabça en wollen stoffen uit Nazaré.


 

Eten en drinken

Schaal- en schelpdieren als mosselen, kreeft en weekdieren (onder andere inktvis), worden dicht onder de kust gevangen en hebben daarom altijd al deel uitgemaakt van het Portugese menu. Een visgerecht dat je overal langs de kust kunt eten is caldeirada , een combinatie van gegrilde sardines, paling en kreeft. Cataplana is een typisch gerecht dat langs de Algarve-kust op de kaart te vinden is; het is een stoofschotel van diverse zeevruchten met gekookte ham. Lulas en polvo zijn beide inktvissoorten die op houtskool worden gegrild. Mosselen vind je op de kaart terug als mexilhões of mexilhões de escabeche . Het meest gegeten en goedkoopste visgerecht is sardinhas assada (gegrilde sardines), vaak geserveerd met tomaten en scherpe groene pepers. Lagosta (kreeft) is ook in Portugal prijzig.
Het Portugese achterland staat bekend om zijn vlees- en kipspecialiteiten, zoals geroosterd speenvarken en het overbekende frango na púcara , een kipschotel. De belangrijkste leveranciers van vlees zijn de bijna zeven miljoen schapen en geiten die in vele tienduizenden kuddes de dalen van de Montanhas en vlakten van de Planícies begrazen. Een belangrijk merk geitenkaas is Castelo Branco . Goede kaas komt uit de omgeving van Évora.
De Arabische invloed op de Portugese keuken is vooral terug te vinden in de nagerechten. Ze zijn vaak mierzoet en er worden vijgen en amandelen in verwerkt met veel eigeel en suiker. Bekende nagerechten in het zuiden van het land zijn figos de ovos en morgados , variaties met vijgen, marsepein en vruchten. Ovos moles zijn zoete eieren. Er worden zelfs koeken gemaakt van zoete aardappelen.
Portugal is een belangrijk wijnproducerend en exporterend land met een totale productie van bijna acht miljoen hectoliter. De onherbergzame bovenloop van de Douro levert van oudsher de belangrijkste wijnsoort: vinho do porto ofwel port. Het zijn niet zozeer de druiven uit deze streek die verantwoordelijk zijn voor deze bijzondere wijnsoort, maar de bijzondere manier van vinificatie die twintig tot dertig jaar in beslag neemt. De kwaliteit van de druiven is zelfs matig te noemen en bovendien is port een wijnmengsel van meer dan twintig druivenrassen.